Pewnego dnia będąc na zakupach w znanym supermarkecie, natknęłam się na promocję wolnowaru za cenę 39 zł !? Wolnowar? Pomyślałam… Fajnie wygląda ale co to takiego? Po co mi takie urządzenie w domu? Dooobra biorę! Może na coś się przyda ? Takie myśli towarzyszyły mi podczas zakupu mojego pierwszego wolnowaru 4 lata temu. Kupiłam coś, co na początku miało „zagracić” mi kuchnię a okazało się cudownym sprzętem, które nieraz ratowało mi tyłek! OK wolnowar ale co to jest?
Wolnowar – co to takiego?
Pomysł na urządzenie powstał w latach 70-tych. Zamierzenie było takie aby przygotować półprodukty na obiad w jednej misie, pójść na spacer czy do pracy i wrócić do domu i zjeść gotowe danie… ciepły posiłek. Zostawić sprzęt podpięty do prądu i wyjść z domu!? Otóż tak, ponieważ to urządzenie elektryczne wymaga utrzymania temperatury od 70- 90 stopni. Pozwala to pozostawić potrawę na wiele godzin, nie tracąc przy tym wartości odżywczych oraz witamin. Moda na wolnowar pojawiła się w USA. W Polsce dopiero ok kilku lat się rozkręca. Kto spróbuje raz ten się w wolnym gotowaniu zakocha na zabój.
Z czego składa się wolnowar?
Tak naprawdę składa się tylko z 3 części:
- Obudowa, która nagrzewa całe urządzenie w moim przypadku jest wykonana z aluminium. Obudowa nie ma kontaktu z jedzeniem, dlatego w tym przypadku wykorzystana jest po to aby szybciej się nagrzewać
- Pojemnik (misa) ceramiczna. Może być wykonana z innego tworzywa, jednak najpopularniejsze są misy ceramiczne. Obecnie na rynku pojawiły się misy, w których można najpierw podsmażyć potrawę i nie ma potrzeby użycia np. patelni. Wtedy mamy stuprocentowe danie jednogarnkowe.
- Pokrywka – zazwyczaj szklana. Zdarzają się pokrywki, które są domykane na specjalne klamry.
To wszystko! Oczywiście wolnowar posiada również dwa stopnie nagrzewania plus funkcje utrzymania temperatury. Urządzenia bardziej rozbudowane posiadają funkcję ustawienia czasu w jakim potrawa ma się gotować a później przestawia się program utrzymania ciepła.
Jakie są zalety używania wolnowaru?
- Dania zachowują większą ilość substancji odżywczych są smaczniejsze bardziej aromatyczne i wyraziste
- Oszczędzasz czas: po przygotowaniu dania, samo gotowanie robi się samo. Nie trzeba stać nad garnkiem, danie w wolnowarze się nie przypali a dania długo gotowane już nie są problemem. Nastawiasz potrawę i robisz to co lubisz.
- W wolnowarze nie następuje redukcja płynów tyle ile wlejesz tyle praktycznie pozostaje. Dania nie są doprowadzane do wrzenia to też jest to idealny sposób na gotowanie wielogodzinnych rosołów
- Przydatny podczas stosowania diety Paleo
Czy wolnowar jest kosztowny?
Otóż samo urządzenie można kupić od ok 100 – 650 zł. W zależności od pożądanej pojemności misy i „bajerów” w panelu sterowania. Trzeba pamiętać aby dostosować pojemność misy do ilości domowników. ja posiadam 2.4 l misę powoli jednak przymierzam się do zakupu największej pojemności ok 6 litrów. Jest to pojemność dla 4-6 osobowej rodziny i spokojnie wystarczy na przygotowanie obiadu na dwa dni czy upieczenie całego kurczaka. Zużycie prądu jest bardzo niskie, odkąd używam wolnowar a są miesiące że jest używany co drugi dzień a rachunki nie wzrosły.
Podsumowanie.
Wolnowar to wspaniałe urządzenie bo kiedy doba kurczy się do mikroskopijnych rozmiarów i czasu zaczyna Ci brakować albo specjalnie nie lubisz bądź nie masz ochoty gotować to jest to coś dla Ciebie. Ponieważ każdy szuka sposobu aby było szybko bezproblemowo a jednocześnie zdrowo i pysznie to wolnowar jest żywym przykładem na to że da się w życiu wszystko połączyć