Przygotowałam dla Was przyprawę, którą kocha mój syn. Był taki czas w jego życiu że chciał posypywać cynamonem każda kaszkę przygotowaną dla niego. Dzieci kochają cynamon za aromat i tą leciutką słodycz… Cynamon działa jednak o wiele szerzej niż tylko na dzieci. Czy wiesz jednak że cynamon może być szkodliwy? Sprawdź, czy wiesz o nim wszystko?
Jakie są rodzaje cynamonowca?
- Cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora) inaczej zwany drzewem kamforowym, kamforowcem. Występowanie: w Chinach, Japonii, Tajwanie, Afryka, Cejlon, Australia. Tym rodzajem cynamonowca się nie zajmiemy gdyż jego zastosowanie jest w olejkach, służy również do otrzymywania kamfory. Stosowany jest przy problemach trądzikowych i zapaleniu zatok.
- Cynamonowiec chiński (Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum cassia) inaczej zwany kasją, cynamonowcem wonnym i cynamonowcem chińskim. Występowanie (uprawa): Chiny, Wietnam, Birma.
- Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum, Cinnamomum zeylanicum) ten gatunek pochodzi z Cejlonu. Uprawia się go w Azji, Ameryce Południowej i na Antylach.
Czy cynamon może być szkodliwy?
Otóż tak! Trzeba zwracać uwagę na to co kupujemy. Dlaczego? Większość kory cynamonowca dostępnej na rynku jest tak naprawdę „tańszą podróbką”, która stosowana w większych ilościach może mieć niekorzystny wpływ na naszą wątrobę i nerki. Zawiera o wiele większe ilości kumaryn – związek, który może powodować marskość wątroby.
Który cynamonowiec jest lepszy?
Najlepszym dla naszego zdrowia jest cynamonowiec cejloński, jego smak w porównaniu z chińskim jest bardziej słodki. OK Jak jednak zauważyć różnicę? Oto 4 sposoby rozpoznania cynamonowca cejlońskiego:
- Kora – cynamonowiec cejloński jest bardziej zwarta niż w chiński
- Jest łatwiejszy do starcia niż chiński
- Cena, cynamonowiec cejloński jest droższy od chińskiego
- Jest słodszy o intensywnym cytrusowym zapachu
Co teraz!? Musze wyrzucić cynamon z diety?
To nie o to chodzi w tym wpisie! Możesz spokojnie zostawić swój cynamon i użyć go np. do peelingów czy nawet do potraw. Miej jednak świadomość że jeśli masz problemy z wątrobą albo Twoje dziecko lubi smak cynamonu kupuj ten lepszy, smaczniejszy i zdrowszy.
Cynamonowiec cejloński – poznajmy się bliżej.
Jakie zastosowanie ma kora cynamonowca cejlońskiego? Jak już wiemy w przemyśle spożywczym (cukiernictwo, gorzelnictwo) ale także w farmaceutycznym, kosmetycznym oraz aromaterapii (olejki eteryczne, wchodzi w skład np. kadzideł)
W swojej kuchni możesz wykorzystać cynamon do ciast i deserów a także syropów herbaty i mięsa.
Jego kora zawiera olejki eteryczne, garbniki i związki śluzowe. W czym jednak może nam pomóc ta przyprawa? Jej najważniejsze zastosowania przedstawię Wam poniżej:
- Przy przeziębieniu
- Poprawia odporność
- Rozgrzewa
- Poprawia apetyt
- Przyspiesza trawienie (pomaga na kolki, zaparcia)
- Reguluje poziom cukru we krwi
- Pobudza procesy myślowe
- Zapobiega nagłym napadom głodu
- Ułatwia odchudzanie
- Poprawia ukrwienie i stan skóry
- Antyseptycznie
- Zmniejsza poziom złego cholesterolu
- Jako antyoksydant
- Relaksująco i uspokajająco ułatwia zasypianie
- Jako konserwant
- Naturalny afrodyzjak dla kobiet
Działanie :
- przeciwbakteryjne
- przeciwzapalne
- przeciwwirusowe
- przeciwbólowe
- przeciwzakrzepowe
- rozkurczowe
- przeciwcukrzycowe
Kto powinien uważać podczas stosowania cynamonu?
Osoby z kamicą wątrobową, zaburzeniami woreczka żółciowego, cierpiące na wrzody żołądka i/lub dwunastnicy.
Osoby z astmą, nieżytem nosa – ze względu na naturalnie zawartym w cynamonie kwasie benzoesowym.
Alergicy – cynamon jest alergenem kontaktowym jak i pokarmowym
Jaka jest bezpieczna ilość cynamonu w naszej codziennej diecie?
Ze względu na badania przeprowadzone przez Amerykańskich …. i ilość kumaryny ustalono że bezpieczne spożycie wynosi 0.1 mg/kg masy ciała kumaryny. W Unii Europejskiej wprowadzono ograniczenia zawartości kumaryn w wyrobach cukierniczych nie może przekroczyć 50 mg/kg produktu. Wprowadzono taką zależność ze względu na fakt iż powszechniej jest niestety stosowany cynamonowiec chiński, w którym zawartość kumaryn jest o wiele większa. Cynamonowiec cejloński zawiera ok 0.004% kumaryn dla porównania chiński posiada tylko 1%
Jaka ilość cynamonu chińskiego (casia)jest bezpieczna?
- dzieci ok 0.1 g
- dorośli do 0.5 g
Więc dosłownie szczyptę! Dlatego warto w swojej kuchni zastąpić chiński cynamon tym cejlońskim. Jeżeli kupujecie gotowy mielony cynamon warto zwrócić uwagę na jego pochodzenie chociaż osobiście polecam Wam kupić gotowy i na bieżąco zetrzeć trochę do potrawy. Pamiętajcie że tak jak każdy produkt leczniczy w dużych dawkach może być dla nas toksyczny. W przypadku cynamonu sprawa wygląda podobnie w życiu musi być umiar.
Ana koniec ikonografia i skrót wizualny tego wpisu. Mam nadzieję że są to dla Was przydatne informacje. Dajcie znać co o tym sądzicie?
Pamiętajcie że wpis maja charakter informacyjny. Przed zastosowaniem jakiegokolwiek leku bądź informacji w tym wpisie warto zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu bądź zdrowiu.