Placki piekarnika czy z patelni?
W dzisiejszym wpisie chce pokazać Wam pomysł na zdrowszą wersję placków dla maluszków. Placki, racuchy najlepsze są smażone z patelni ale kiedy rozpoczyna się rozszerzanie diety u dziecka chcesz podać mu to co najlepsze. Otóż smażenie jest dla wszystkich najmniej zdrowszą wersją potrawy, przesiąknięte olejem na pewno twój żołądek musi się bardziej napracować. Twój maluszek na początku poznaje nowe pokarmy konsystencje kształty i kolory nie warto dodawać mu utrudnień w postaci niezdrowych tłuszczy.
Olej olejowi nierówny…
Oleje owszem są ważne w diecie dzieci ale nie te po usmażeniu czy do smażenia a te dodane bezpośrednio do potrawy, ale o tym innym razem postaram się Wam napisać ?. Nie owijając w bawełnę podaje Wam pierwszy przepis na placki z serkiem ricotta. Przepisy na placki z piekarnika będę systematycznie dopisywać do tego wpisu aby były w jednym miejscu.

Placki można podać dzieciom w momencie kiedy maluch spróbował już poszczególnych pokarmów. Ewentualnie próbujecie podać kolejny produkt w takiej formie. U nas próbą było podanie nabiału do diety. Oczywiście pamiętajcie o tym żeby nie podawać bezpośrednio dzieciom mleka krowiego a jedynie jego przetwory, bądź jako dodatek do dania ?
Placki z ricottą
- opakowanie sera typu ricotta
- pół szklanki napoju migdałowego (można zastąpić mlekiem krowim)*
- ok. pół szklanki mąki ( w moim przypadku pszenna ale ciekawą wersją będzie mąka owsiana bądź kokosowa)
- 2 jajka
- 4 truskawki i garść borówek (lub inne dowolne owoce)
- jako zamiennik cukru można użyć bardzo dojrzałego mocno rozgniecionego banana ( my nie dodawaliśmy cukru wcale)
- w wersji smażonej dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

Wszystko razem mieszamy bez proszku do pieczenia i owoców. Miksujemy do uzyskania naleśnikowej konsystencji. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia po dwie łyżki. Umyte owoce kroimy – truskawki w plasterki a borówki na połówki dla bezpieczeństwa malucha (starszy dzieciom borówek można nie przekrawać ). Placki z piekarnika pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach ok 13 minut. W wersji dla starszych i dorosłych można dodać proszek do pieczenia i coś do osłodzenia. Nakładamy wtedy porcję na patelnię posmarowaną olejem, na wierzch układamy owoce.
Czas wykonania: 10 minut

Czas pieczenia: 13 minut w 180 stopniach
*ciekawostka: „mleka roślinnego” nie nazywamy mlekiem, ponieważ uznano iż mleko może pochodzić tylko od zwierzą i jest to w tej chwili napój roślinny ?
Jeśli spodobał Ci się przepis zostaw komentarz pod nim. Wykonaj danie i umieść je na swoim portalu społecznościowym, oznacz mnie na nim lub udostępnij przez ikonkę, która porusza się po stronie( Fb lub IG)- będzie mi bardzo miło. Pozdrawiam