Początki.
Naleśniki z nietypowym farszem to coś co uwielbiam. Parę lat temu pierwszy raz spróbowałam z dodatkiem tuńczyka były zrobione w jakiejś knajpie w Mielnie a smakowały obłędnie.
W naszym domu naleśniki i placki schodzą tonami. Ponieważ dzieci je uwielbiają i nie ma co się oszukiwać ale w przysłowiowym „jedzeniu do rączki” można przemycić wszystko! Wiadomo dzieci lubią słodszą wersję ale co jakiś czas można urozmaicić im posiłki wytrawnym farszem. Tak powstał pomysł na naleśniki meksykańskie
Naleśniki meksykańskie.
SKŁADNIKI:
– naleśniki:
- 2 jajka
- 200 gram mąki
- szklanka mleka
- ok 200 ml wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
– farsz:
- ok 400.0 mięsa mielonego
- pół puszki czerwonej fasoli
- pól puszki kukurydzy
- Passata pomidorowa
- szklanka bulionu
- dwie marchewki
- cebula
- ząbek czosnku
- papryka słodka i ostra, pieprz
-sos czosnkowy:
- gęsty jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- zioła (koperek, lubczyk, pietruszka)
Opis wykonania.
Ciasto naleśnikowe.
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać i usmażyć naleśniki. Przede wszystkim warto aby ciasto było dość rzadkie, wtedy można dobrze manewrować ciastem na patelni. Warto mieć patelnię tylko do smażenia naleśników dlatego, że smażenie na jednej patelni różnych potraw może ją zniszczyć i nie pracuje tak jak powinna.
Farsz.
Zabieramy się za farsz a więc na początek podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Startą marchewkę dodajemy do mięsa oraz odsączoną z puszki czerwoną fasolę i kukurydzę. Całość polewamy Passatą oraz bulionem i dusimy ok 10-15 minut. Na koniec dodajemy czosnek i przyprawy. Mieszamy aż do momentu redukcji płynów. Muszą się zredukować.
Na każdego naleśnika dodajemy farsz i zawijamy je jak krokiety- czyli farsz na jednym z końców naleśnika, boki składamy do wewnątrz i robimy z naleśnika rulonik. Tak przygotowany naleśnik podsmażamy z każdej strony na suchej patelni (czyli bez tłuszczu) zaczynając od miejsca gdzie skończył się rulonik.
Sos.
Przygotowujemy sos do naleśników… Nic prostszego! Mieszamy jogurt naturalny z czosnkiem i ziołami a następnie mieszamy i gotowe.
Ponieważ to danie może być podane bardziej na ostro warto przyprawić je papryką chilli, będzie bardziej wyrazisty smak. Jeżeli jednak macie w domu dzieci to można użyć odrobinę sosu tabasco na swój talerz z pewnością będą wszyscy zadowoleni.👌
CZAS WYKONANIA: ok. 40 minut
BLW: Danie po pierwszym roku życia.
ZAMIENNIKI: W przepisie użyto jajek, zwykłego mleka oraz mąke pszenną ale spokojnie te produkty można zamienić, np. zamiast jajka do naleśników można użyć dwóch łyżek mąki ziemniaczanej, za mleko Wasz ulubiony napój roślinny. Mąkę można zamienić na mąkę jaglaną czy gryczaną. Oczywiście kolor oraz konsystencja może się różnić ale warto spróbować 😊
Reasumując ktoś może stwierdzić że to danie jest czasochłonne! Otóż nie koniecznie dlatego że naleśniki można przygotować rano i pozostawić gotowe placki pod przykryciem aby lekko zmiękły. Farsz można wykonać np. z sosu do spaghetti! Nie raz kiedy zostaje mi sos na patelni po prostu dorzucam fasolę i kukurydzę oraz marchewkę i już danie jest gotowe! Prawda że proste a do tego po raz kolejny nie marnujemy jedzenia.
Jeśli spodobał Ci się przepis zostaw komentarz pod nim, wykonaj danie i umieść je na swoim portalu społecznościowym, oznacz mnie na nim lub udostępnij przez ikonkę, która porusza się po stronie( Fb lub IG) będzie mi bardzo miło. Pozdrawiam
Mniam .pięknie wygląda. Super przepis na smaczny i zdrowy obiad 💪😍❤
Dziękuję 😊 Mam nadzieję, że kiedyś przepis przyda się w Twojej kuchni 👌